t
25. nov 2021

Sådan ved du, om du har rotter

Del på:

Rotter er sky væsener, og det kan derfor være svært overhovedet at blive opmærksom på, hvis man har et rotteproblem. En ting kan du dog være ganske sikker på – hvis du har fået øje på en rotte omkring dit hus i dagtimerne, så er problemet med al sandsynlighed ret alvorligt. Rotter er kategoriseret som alvorlige skadedyr, og det er de, fordi de primært bevæger sig rundt i kloaksystemet, der som bekendt er fyldt med bakterier. Du gør derfor klogt i at være opmærksom på, hvilke tegn der kunne betyde, at du har et rottebefæstet hjem. I dette indlæg vil du lære om rottebekæmpelse både før og efter, at rotter er trængt ind hos dig.

 

Derfor er rotter farlige for dig og dine omgivelser

Rotter er ikke blot ubudne gæster, der årligt ødelægger inventar, rørledninger, kloakrør og isolation for op til flere millioner af kroner. De kan samtidigt være smittebærere af alvorlige sygdomme, og de evner at overføre mindst 55 forskellige direkte til mennesker. Derfor er der ikke andet end gode grunde til at komme rotteproblemer i dit hjem til livs samt at foretage sig noget forebyggende i forbindelse med rottebekæmpelse.

 

Her er 5 tegn på, at du huser rotter

Eftersom rotter i langt de fleste tilfælde ikke bevæger sig udenfor i dagtimerne grundet deres sky natur, skal du i stedet lede efter skader, som rotter typisk efterlader sig:

 

  • Det lugter af kloak i dit hjem: Hvis det lugter af kloak i dit hjem, og du endnu ikke har fået identificeret årsagen til dette, skal du have rotter med i overvejelserne. De gnaver huller i dine kloakrør, hvilket giver lugtgener.
  • Du hører lyde på loftet, i væggene eller under gulvet: Dette er nok den mest klassiske filmportrættering af rotter. De piver, kradser og løber rundt i dine skillevægge, på loftet eller under gulvet, så hvis du hører nogen af disse lyde, så bør du bestille en TV-inspektion gennem en skadedyrsbekæmper.
  • Du finder gnavemærker i dit affald i eller omkring din skraldespand: Tag en tur rundt om dit hus og se, om der er gnavemærker i dit storskrald, pap eller andet affald i og omkring din skraldespand eller skraldestation.

 

Rottebekæmpelse er ikke et gør-det-selv-projekt

Rotter er som nævnt alvorlige skadedyr, og derfor er rottebekæmpelse heller ikke et gør-det-selv-projekt. Hvis du har rotter, skal du derfor kontakte en skadedyrsbekæmper og melde det til Teknisk Forvaltning i din kommune – det er faktisk lovpligtigt. Dertil er det faktisk også nedskrevet ved lov, at du ikke må udlægge rottegift. Du kan dog selv foretage nogle forebyggende tiltag og mindske din risiko for rotter:

 

  • Undgå tæt vegetation op ad dine husmure, hvor rotter kan klatre på
  • Hvis du opbevarer dyrefoder, skal disse være lukket i tætte beholdere
  • Pas på med for meget fuglefoder – dette kan tiltrække rotter
  • Lad ikke dit byggemateriale hobe sig op – dette er et ideelt opholdssted for rotter
  • Undgå åbne kældervinduer eller sørg for, at de er sikret med et net også